fredag 20 december 2013

Dag 1: Börja med rätt projekt

Det här är första delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också.Tack för att du anmält dig till 5-dagarskursen för att börja göra dina ritningar själv.

Jag heter Peter Olsson och är en av två grundare till PK Data. Vi har jobbat med att utveckla el-ritningsprogram i mer än tio år. Under de närmaste dagarna ska jag försöka dela med mig de viktigaste sakerna vi har lärt oss.

När du ska börja rita själv är det viktigaste att välja rätt projekt att börja med. Ofta är det inte storleken på projektet som spelar roll utan hur organisationen runt om ser ut. Försök att börja med ett projekt där det är ett rakt flöde:
  1. Du får ett underlag med byggnaden (mer om det imorgon)
  2. Du ritar in kanalisation, kraft och belysning
  3. Du skapar en relationshandling
Projektet som du inte ska börja med är ett nybygge där du kommer att få ändring på ändring i underlaget, förutsätts stämma av var rören för VVS går och lämna ritningar med ingjutningsgods för tillverkning av prefabricerade plattbärlag. Med tiden kan du göra sådana projekt också, men börja inte där.

Skulle jag få välja helt fritt hade jag börjat med en tillbyggnad eller en villa, men det går utmärkt med till exempel ett garage eller en lagerlokal också.

Det är förresten en stor fördel att göra ritningarna i förväg när man jobbar med privatpersoner även om man inte direkt får betalt för det. Ofta blir det ändringar fram och tillbaka och snart kommer ingen ihåg vad som är sagt. Gör en snabb ritning med alla symboler och maila över som PDF. Den behöver inte vara perfekt för att kunden ska uppleva det mycket proffsigare och det blir aldrig någon diskussion om vad man kommit överens om. Har du lite tid över så läs lite om hur Stefan på Alvelods el ritar allt i förväg för att vem som helst på firman ska kunna sköta installationen.

Ett annat tips är att börja med ett huvudledningsschema / stigarschema. De är väldigt enkla att göra med tre-fyra olika symboler, några linjer och lite text:

Image

Imorgon går vi igenom vilka sorts underlag man kan få och hur man gör om man inte får något underlag alls.

Vill du komma igång och rita direkt så kan du läsa mer om vårt program EasyEL här.

Vi hörs imorgon,