fredag 20 december 2013

Dag 2: Olika underlag

Det här är andra delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.


Hej,

Igår diskuterade vi vikten av att börja med rätt sorts projekt. Idag ska vi titta på olika sorters underlag. Det finns tre varianter och vi börjar med den vanligaste.

DWG
DWG-filer (och DXF) är AutoCAD:s filformat. Nästan alla 2D-ritningar som skickas mellan olika program konverteras till DWG-format. Om du får en fil från ett annat CAD-program kan du förutsätta att den kommer i DWG-format.

Det finns dock inget som säger hur det är ritat inne i själva DWG-filen. Bara att den går att öppna. Sedan finns det 100-tals olika lösningar på hur det är ritat inne i själva filen. Enda fördelen är att filer från ett företag brukar ha samma upplägg. Har du en gång räknat ut hur du ska jobba med deras filer fungerar det på samma sätt nästa gång.

Min uppskattning är att ca 80 % av alla jobb börjar från en DWG-fil, men det slår olika. En del säger att de alltid får en DWG-fil till varje jobb, andra att de aldrig får det.

PDF
PDF-filer är en utskrift av en ritning. Nästan all CAD-information försvinner när man skapar en PDF-fil. Om du kan få en DWG-fil istället så be om den. Det ger dig fler möjligheter.

Om en PDF-fil är skapad av ett CAD-program så är den uppbyggd av vektorer. Då går det att göra om den till CAD-fil igen. Mycket information kommer som sagt att ha gått förlorad, men det går att jobba vidare med den.

Om PDF-filen kommer från en skannad bild så kommer man bara att kunna få ut bilden. Bilden går att ha som bakgrund och man kan rita ovanpå. Enklaste sättet att testa om det är en bild är att zooma in så långt som möjligt. Om linjer blir kantiga så är det en bild, om de är släta så är det vektorer.

Inget (digitalt) underlag
För vissa jobb så finns det helt enkelt inget digitalt underlag. Om det finns en pappersritning så går det att skanna in den och lägga som en bakgrundsbild. För stora ritningar så krävs en stor skanner, men jag har träffat på en kund som placerade ritningen på golvet och ställde sig på en stol. Sedan tog han digitalkameran och fotograferade ritningen. Det blir inte perfekt, men tillräckligt bra för att ha som underlag.

Det finns också tjänster som vektoriserar en skannad bild så att man får ut CAD-objekt. Jag har än så länge inte pratat med någon som har ansett att det varit värt det för den här typen av ritningar. Det blir ofta massor av små linjer som är svåra att jobba med.

Sista utvägen är att rita upp byggnaden själv. Med rätt verktyg och lite träning så går det fort. Räkna med en halvtimma för en villa när du övat lite - åtminstone om du använder EasyEL. :-)
Det var allt för idag. Imorgon så ska vi gå igenom symboler och skalor.

Vill du prova att rita själv så behöver du inte vänta på resten av den här kursen utan kan ladda ned demoprogrammet av EasyEL.

Vi hörs imorgon,