fredag 20 december 2013

Dag 5: Relationshandling och utskrift

Det här är femte och sista delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.Hej igen

Idag är sista dagen och det är dags att prata om relationshandlingar och utskrifter.

Relationshandlingar
Att skapa en relationshandling av ritningen är inte svårt. Ritningen är redan klar och det som fattas är att dubbelkolla att all information i rithuvudet är korrekt ifylld och att märka ritningen med texten "RELATIONSHANDLING". Sedan är det bara att skapa PDF-filer och eventuellt DWG-filer.

Skapa PDF-filer
En PDF-fil är en utskrift som inte går direkt till skrivaren utan till ett mellanformat. Det garanterar att det du ser i PDF-filen är det som kommer att skrivas ut på skrivaren. För att skapa en PDF-fil så behöver du ha en speciell PDF-skrivare installerad. Kika först bland dina installerade skrivare om du redan har någon med PDF i namnet. Om du inte har det så rekommenderar vi två olika:
Om du googlar pdf printer så kommer du att få många fler förslag. PDF-skrivaren kan du använda från alla Windows-program, inte bara ett CAD-program.

Utskrifter
En del drar sig för att börja rita för att de inte har en egen A1-skrivare för att skriva ut ritningarna. Du kommer långt utan skrivare. Arbetsritningar kan du skriva ut i A3 eller A4 och tejpa ihop till en stor ritning. Du kan också skapa en liten ritning per rum om du vill.
När det gäller att skriva ut relationshandlingen så skapa en PDF-fil för rätt papper och med rätt skala. Prata sedan med till exempel Arkitektkopia. De skriver ut en PDF-fil för under 100-lappen (billigare om du vill ha flera kopior av samma ritning).


Det här var sista delen i 5-dagarskursen för att börja göra ritningar själv. Jag hoppas att det har varit givande. Du får väldigt gärna maila info@pkdata.se eller ringa oss på 0528-419 15 med synpunkter eller frågor.

Om du är intresserad av vår produkt EasyEL så hämta en demo här. Jag har också ett erbjudande till dig. Om du beställer EasyEL här så bokar vi in en tid där vi hjälper dig med ditt första projekt per telefon och fjärrstyrning av din dator. Vi garanterar alltså att du lyckas med ditt första projekt!

Tack för att du tog dig tid,

Peter Olsson
PK Data

PS. Du når oss (nästan) alltid på 0528-419 15 (alla dagar kl. 08.30 till 22.00) eller info@pkdata.se om du har några frågor kring el-ritningsprogram.