fredag 20 december 2013

Dag 4: Ritramar och symbolförklaring

Det här är fjärde delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.Idag är det dag 4 av 5 i vår mini-kurs. När du valt ditt första projekt, plockat in byggnaden och placerat symboler och ledningar är det dags att slutföra ritningen. Här kommer några tips kring ritramar och symbolförklaringen.

Välj ritram (eller blankett)
De två viktigaste besluten är storlek på papper och skala för utskrift. Igår gick vi igenom att ritningen alltid är ritad i millimeter och verklig storlek. Ritramen ska ju passa till papperets kanter och behöver skalas efter papperet.

Börja med att prova A1 eller A3 i skala 1:50. Det behöver vara ganska gott om plats mellan ritramens kant och byggnaden för att få plats med symbolförklaringen och för att det ska se bra ut. Behöver du mer plats så byt skala till 1:100.

Olika rithuvuden
I riktigt stora projekt brukar man använda ett standardiserat rithuvud för alla ritningar. Ditt första projekt borde inte ha sådana krav utan du är fri att välja själv. Prova med något som inte tar så mycket plats. Vi rekommenderar våra kunder att köra med en medium-variant som innehåller de viktigaste fälten:
Image
Se till att din logga är med redan från början. Du vill göra reklam för dig.

Dubbel skala
En vanlig kombination är att ha en ritning som antingen går att skriva ut på A1 i skala 1:50 eller på A3 i skala 1:100. Man ritar i så fall ritningen som A1 i skala 1:50. Det är dock bra att anpassa ritramen så att man har lite extra marginaler mot papperskanten eftersom de bara kommer att bli hälften så stora när man skriver ut den på A3.

Symbolförklaringen
Sista delen av ritningen är att ha en symbolförklaring med använda symboler. En del program kan skapa symbolförklaringen automatiskt. Lättast är annars att kopiera från gammal ritning (kolla att du får lov att kopiera först). Exempel från EasyEL på symbolförklaring som genererats automatiskt utifrån de symboler som använts i ritningen:
Image

Imorgon är det den sista delen av kursen och vi kommer att ta upp hur man skriver ut stora ritningar utan att ha en egen skrivare.

Vi hörs imorgon,
Peter på PK Data