fredag 20 december 2013

Dag 5: Relationshandling och utskrift

Det här är femte och sista delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.



Hej igen

Idag är sista dagen och det är dags att prata om relationshandlingar och utskrifter.

Relationshandlingar
Att skapa en relationshandling av ritningen är inte svårt. Ritningen är redan klar och det som fattas är att dubbelkolla att all information i rithuvudet är korrekt ifylld och att märka ritningen med texten "RELATIONSHANDLING". Sedan är det bara att skapa PDF-filer och eventuellt DWG-filer.

Skapa PDF-filer
En PDF-fil är en utskrift som inte går direkt till skrivaren utan till ett mellanformat. Det garanterar att det du ser i PDF-filen är det som kommer att skrivas ut på skrivaren. För att skapa en PDF-fil så behöver du ha en speciell PDF-skrivare installerad. Kika först bland dina installerade skrivare om du redan har någon med PDF i namnet. Om du inte har det så rekommenderar vi två olika:
Om du googlar pdf printer så kommer du att få många fler förslag. PDF-skrivaren kan du använda från alla Windows-program, inte bara ett CAD-program.

Utskrifter
En del drar sig för att börja rita för att de inte har en egen A1-skrivare för att skriva ut ritningarna. Du kommer långt utan skrivare. Arbetsritningar kan du skriva ut i A3 eller A4 och tejpa ihop till en stor ritning. Du kan också skapa en liten ritning per rum om du vill.
När det gäller att skriva ut relationshandlingen så skapa en PDF-fil för rätt papper och med rätt skala. Prata sedan med till exempel Arkitektkopia. De skriver ut en PDF-fil för under 100-lappen (billigare om du vill ha flera kopior av samma ritning).


Det här var sista delen i 5-dagarskursen för att börja göra ritningar själv. Jag hoppas att det har varit givande. Du får väldigt gärna maila info@pkdata.se eller ringa oss på 0528-419 15 med synpunkter eller frågor.

Om du är intresserad av vår produkt EasyEL så hämta en demo här. Jag har också ett erbjudande till dig. Om du beställer EasyEL här så bokar vi in en tid där vi hjälper dig med ditt första projekt per telefon och fjärrstyrning av din dator. Vi garanterar alltså att du lyckas med ditt första projekt!

Tack för att du tog dig tid,

Peter Olsson
PK Data

PS. Du når oss (nästan) alltid på 0528-419 15 (alla dagar kl. 08.30 till 22.00) eller info@pkdata.se om du har några frågor kring el-ritningsprogram.

Dag 4: Ritramar och symbolförklaring

Det här är fjärde delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.



Idag är det dag 4 av 5 i vår mini-kurs. När du valt ditt första projekt, plockat in byggnaden och placerat symboler och ledningar är det dags att slutföra ritningen. Här kommer några tips kring ritramar och symbolförklaringen.

Välj ritram (eller blankett)
De två viktigaste besluten är storlek på papper och skala för utskrift. Igår gick vi igenom att ritningen alltid är ritad i millimeter och verklig storlek. Ritramen ska ju passa till papperets kanter och behöver skalas efter papperet.

Börja med att prova A1 eller A3 i skala 1:50. Det behöver vara ganska gott om plats mellan ritramens kant och byggnaden för att få plats med symbolförklaringen och för att det ska se bra ut. Behöver du mer plats så byt skala till 1:100.

Olika rithuvuden
I riktigt stora projekt brukar man använda ett standardiserat rithuvud för alla ritningar. Ditt första projekt borde inte ha sådana krav utan du är fri att välja själv. Prova med något som inte tar så mycket plats. Vi rekommenderar våra kunder att köra med en medium-variant som innehåller de viktigaste fälten:
Image
Se till att din logga är med redan från början. Du vill göra reklam för dig.

Dubbel skala
En vanlig kombination är att ha en ritning som antingen går att skriva ut på A1 i skala 1:50 eller på A3 i skala 1:100. Man ritar i så fall ritningen som A1 i skala 1:50. Det är dock bra att anpassa ritramen så att man har lite extra marginaler mot papperskanten eftersom de bara kommer att bli hälften så stora när man skriver ut den på A3.

Symbolförklaringen
Sista delen av ritningen är att ha en symbolförklaring med använda symboler. En del program kan skapa symbolförklaringen automatiskt. Lättast är annars att kopiera från gammal ritning (kolla att du får lov att kopiera först). Exempel från EasyEL på symbolförklaring som genererats automatiskt utifrån de symboler som använts i ritningen:
Image

Imorgon är det den sista delen av kursen och vi kommer att ta upp hur man skriver ut stora ritningar utan att ha en egen skrivare.

Vi hörs imorgon,
Peter på PK Data

Dag 3: Symboler och skalor

Det här är tredje delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.



Hej,

Vi har nu gått igenom vilka sorts projekt man ska börja med och vilka underlag som man kan använda. Nu är det dags att prata lite om fyllda/ofyllda symboler och olika skalor.

Symboler
Vi börjar med fyllda eller ofyllda symboler. Enligt gällande standard ska alla symboler vara ofyllda. Du ser troligen många ritningar där fyllda symboler innebär infälld installation och ofyllda utanpåliggande installation. Så var det förr och det finns många som fortfarande ritar så.
Image
Anledningen att man ändrade var att när man började rita på dator så var enda sättet att skriva ut på pennplotter. Den hade svårt med fyllda ytor och man ändrade standarden. Dagens skrivare har inga problem med fyllda ytor, men man har inte ändrat tillbaka i standarden.

Om du föredrar att jobba med fyllda symboler och det är ok för kund så gör det. Det viktiga är att det är en bra ritning.

Skalor
När man ritar installation på en planritning så ritar man i skala. En millimeter i verkligheten motsvarar en millimeter inne i CAD-programmet. När du sedan skriver ut ritningen skalas den om till rätt skala på papperet.

Tyvärr kan man inte helt bortse från skalan när man ritar. Det beror på symbolerna som måste anpassas efter skalan de kommer att skrivas ut i. Här fungerar dock standarden dåligt. Den anger att symbolerna ska ha samma storlek oberoende vilken skala ritningen är utskriven i. Om du byter från att skriva ut i skala 1:50 till 1:100 så ska symbolerna alltså vara dubbelt så stora när du placerar dem i CAD-programmet. Det fungerar inte eftersom symbolerna inte kommer att få plats i små rum. Kompromissen som alla använder är att ha:
  • Symboler i skala 1:50 för ritningar i skala 1:50
  • Symboler i skala 1:70 för ritningar i skala 1:100
Ett litet tips som knyter an till gårdagens ämne om DWG-filer är att dubbelkolla skalan. Även om alla är överens om att man ritar byggnader i millimeter så förekommer det DWG-filer som är i meter, decimeter och centimeter. Innan du börjar rita så mät en vanlig dörr och kolla att den är runt 1000 mm stor. Allt mellan 700 och 1300 mm är ok. Om det är fel på skalan kommer det att vara uppenbart att det är fel.

Lite om andra ritningar
Om du istället ritar huvudledningsschema, kretsschema eller teleregistrering så är skalan helt annorlunda. Den typen av ritningar är baserad på en blankett i A3-storlek. Alla ritar alltså på A3 även om 99 % sedan skriver ut på A4. Om du försöker lägga in en sådan blankett på en planritning är det som att lägga ett A3-papper i ett hus. Den blir en pytteliten del av ett rum.

Det var allt för idag. Nästa gång kommer att handla om ritramar och symbolförklaringar.

Vi hörs imorgon,
Peter

PS. Är du nyfiken på hur det går till att placera symboler i vår produkt EasyEL så har vi en tre-minuters video.

Ett PS till. Du kan gå vidare till dag 4 direkt.

Dag 2: Olika underlag

Det här är andra delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också. Gå till första delen.


Hej,

Igår diskuterade vi vikten av att börja med rätt sorts projekt. Idag ska vi titta på olika sorters underlag. Det finns tre varianter och vi börjar med den vanligaste.

DWG
DWG-filer (och DXF) är AutoCAD:s filformat. Nästan alla 2D-ritningar som skickas mellan olika program konverteras till DWG-format. Om du får en fil från ett annat CAD-program kan du förutsätta att den kommer i DWG-format.

Det finns dock inget som säger hur det är ritat inne i själva DWG-filen. Bara att den går att öppna. Sedan finns det 100-tals olika lösningar på hur det är ritat inne i själva filen. Enda fördelen är att filer från ett företag brukar ha samma upplägg. Har du en gång räknat ut hur du ska jobba med deras filer fungerar det på samma sätt nästa gång.

Min uppskattning är att ca 80 % av alla jobb börjar från en DWG-fil, men det slår olika. En del säger att de alltid får en DWG-fil till varje jobb, andra att de aldrig får det.

PDF
PDF-filer är en utskrift av en ritning. Nästan all CAD-information försvinner när man skapar en PDF-fil. Om du kan få en DWG-fil istället så be om den. Det ger dig fler möjligheter.

Om en PDF-fil är skapad av ett CAD-program så är den uppbyggd av vektorer. Då går det att göra om den till CAD-fil igen. Mycket information kommer som sagt att ha gått förlorad, men det går att jobba vidare med den.

Om PDF-filen kommer från en skannad bild så kommer man bara att kunna få ut bilden. Bilden går att ha som bakgrund och man kan rita ovanpå. Enklaste sättet att testa om det är en bild är att zooma in så långt som möjligt. Om linjer blir kantiga så är det en bild, om de är släta så är det vektorer.

Inget (digitalt) underlag
För vissa jobb så finns det helt enkelt inget digitalt underlag. Om det finns en pappersritning så går det att skanna in den och lägga som en bakgrundsbild. För stora ritningar så krävs en stor skanner, men jag har träffat på en kund som placerade ritningen på golvet och ställde sig på en stol. Sedan tog han digitalkameran och fotograferade ritningen. Det blir inte perfekt, men tillräckligt bra för att ha som underlag.

Det finns också tjänster som vektoriserar en skannad bild så att man får ut CAD-objekt. Jag har än så länge inte pratat med någon som har ansett att det varit värt det för den här typen av ritningar. Det blir ofta massor av små linjer som är svåra att jobba med.

Sista utvägen är att rita upp byggnaden själv. Med rätt verktyg och lite träning så går det fort. Räkna med en halvtimma för en villa när du övat lite - åtminstone om du använder EasyEL. :-)
Det var allt för idag. Imorgon så ska vi gå igenom symboler och skalor.

Vill du prova att rita själv så behöver du inte vänta på resten av den här kursen utan kan ladda ned demoprogrammet av EasyEL.

Vi hörs imorgon,

Dag 1: Börja med rätt projekt

Det här är första delen i en 5-dagarskurs för att börja göra dina ritningar själv. Den började som en mini-kurs per mail. Numera finns den här på bloggen också.



Tack för att du anmält dig till 5-dagarskursen för att börja göra dina ritningar själv.

Jag heter Peter Olsson och är en av två grundare till PK Data. Vi har jobbat med att utveckla el-ritningsprogram i mer än tio år. Under de närmaste dagarna ska jag försöka dela med mig de viktigaste sakerna vi har lärt oss.

När du ska börja rita själv är det viktigaste att välja rätt projekt att börja med. Ofta är det inte storleken på projektet som spelar roll utan hur organisationen runt om ser ut. Försök att börja med ett projekt där det är ett rakt flöde:
  1. Du får ett underlag med byggnaden (mer om det imorgon)
  2. Du ritar in kanalisation, kraft och belysning
  3. Du skapar en relationshandling
Projektet som du inte ska börja med är ett nybygge där du kommer att få ändring på ändring i underlaget, förutsätts stämma av var rören för VVS går och lämna ritningar med ingjutningsgods för tillverkning av prefabricerade plattbärlag. Med tiden kan du göra sådana projekt också, men börja inte där.

Skulle jag få välja helt fritt hade jag börjat med en tillbyggnad eller en villa, men det går utmärkt med till exempel ett garage eller en lagerlokal också.

Det är förresten en stor fördel att göra ritningarna i förväg när man jobbar med privatpersoner även om man inte direkt får betalt för det. Ofta blir det ändringar fram och tillbaka och snart kommer ingen ihåg vad som är sagt. Gör en snabb ritning med alla symboler och maila över som PDF. Den behöver inte vara perfekt för att kunden ska uppleva det mycket proffsigare och det blir aldrig någon diskussion om vad man kommit överens om. Har du lite tid över så läs lite om hur Stefan på Alvelods el ritar allt i förväg för att vem som helst på firman ska kunna sköta installationen.

Ett annat tips är att börja med ett huvudledningsschema / stigarschema. De är väldigt enkla att göra med tre-fyra olika symboler, några linjer och lite text:

Image

Imorgon går vi igenom vilka sorts underlag man kan få och hur man gör om man inte får något underlag alls.

Vill du komma igång och rita direkt så kan du läsa mer om vårt program EasyEL här.

Vi hörs imorgon,